back to overview

Linda Kromjong

Met waardevolle inzichten en concrete gedragscodes ondersteunt amfori bedrijven die duurzaam willen ondernemen

Sinds de oprichting in 1977 is amfori uitgegroeid tot een toonaangevende internationale vereniging voor duurzame handel, die ruim 2400 bedrijven over de hele wereld in meer dan 25 sectoren ondersteunt om duurzaam te ondernemen. amfori gelooft dat voor bedrijven de 3 P’s – people, planet, profit – hand in hand moeten gaan. ‘Bedrijven beseffen dat ze hulp nodig hebben om te voldoen aan de steeds strengere duurzaamheidsverwachtingen. Daarom ontwikkelden we samen met onze leden een aantal gedragscodes en praktische tools waarmee ze de prestaties op het gebied van milieu (E), maatschappij (S) en bestuur (G) van hun supply chain kunnen verbeteren’, licht amfori President Linda Kromjong toe. Ze gaat dieper in op 2 oplossingen: amfori BSCI en amfori BEPI.

Succesvol en verantwoordelijk gaan hand in hand

‘Bij amfori zijn we ervan overtuigd dat succesvol en verantwoord ondernemen perfect samengaan. Hoe divers onze leden ook zijn, ze hebben allemaal dezelfde missie: een positieve impact maken op mensen, de planeet en het bedrijfsleven. Wij helpen hen hierbij door trainingen, leermomenten, internationale bijeenkomsten en ledenevenementen te organiseren. Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket oplossingen aan waarmee ze hun supply chain kunnen verduurzamen. We geven dus niet enkel advies maar ook – en vooral – concrete oplossingen voor de verschillende ESG-domeinen’, zegt Linda Kromjong.

amfori BSCI: gedragscode om sociale praktijken te verbeteren

Een van die oplossingen is amfori BSCI, wat staat voor Business Social Compliance Initiative. ‘Hiermee richten we ons op bedrijven die hun due diligence op sociaal vlak efficiënter willen uitoefenen en hun zakenpartners willen ondersteunen bij de bescherming van de rechten van hun werknemers’, verduidelijkt Linda Kromjong. Aan deze bedrijven biedt amfori BSCI een erkende methodologie om de arbeidsomstandigheden in hun supply chain te verbeteren. ‘Concreet komt dit neer op een gedragscode met een reeks waarden en principes die onze leden helpen om bij hun leveranciers de arbeidsomstandigheden en mensenrechten te verbeteren. Als onderdeel van amfori BSCI bieden we ook specifieke opleidingen aan voor leveranciers van onze leden, kunnen onze leden een goede risico-inschatting maken op ons digitale platform, en kunnen ze indien nodig een audit voor een leverancier aanvragen. Wanneer deze audit verschillen aan het licht brengt ten opzichte van de amfori BSCI Code of Conduct moeten die door de leverancier opgelost worden. Het voordeel van een ledenvereniging is dat als leden gemeenschappelijke leveranciers hebben, ze genoeg hebben aan één audit.’ De amfori BSCI Code of Conduct is gebaseerd op internationale regelgeving, zoals de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties en de Fundamental Principles and Rights at Work van de International Arbeidsorganisatie.

amfori BEPI: duurzaamheidsuitdagingen opsporen en aanpakken

Voor organisaties die ernaar streven hun milieuprestaties te verbeteren en de milieurisico’s in hun waardeketen te beperken, is er amfori BEPI of Business Environment Performance Initiative. ‘Deze tool helpt bedrijven en hun zakenpartners om duurzaamheidsuitdagingen en -risico’s te identificeren en aan te pakken’, vertelt Linda Kromjong. amfori BEPI geeft hen inzicht in de activiteiten van de partners in hun waardeketen en stelt hen in staat deze te meten en te monitoren. ‘We doen meer dan enkel meten. Met onze concrete amfori BEPI gedragscode zorgen we ervoor dat er écht ook inspanningen worden ondernomen voor veranderingen en verbeteringen op korte én lange termijn.’ amfori BEPI volgt de Due Diligence richtlijnen van de OESO multinationals inzake duurzaam ondernemen. Een onderdeel van amfori BEPI is ook een rekenmethode om de CO2-impact te meten.

amfori Sustainability Platform

De amfori leden hebben toegang tot het amfori Sustainability Platform, waar onder andere alle auditresultaten van de leveranciers van zowel amfori BSCI als amfori BEPI te vinden zijn. ‘Dit maakt all-in-one monitoring mogelijk, waarbij verbeterpunten op vlak van duurzaamheid, sociale praktijken en goed bestuur zichtbaar zijn op één platform’, aldus Linda Kromjong.

Investering die oplevert

Ten slotte licht Linda Kromjong toe waar de naam amfori vandaan komt. ‘Onze naam is afgeleid van amforen, opslagvaten of kruiken die in de oudheid gebruikt werden om goederen over de hele wereld te vervoeren. Ze symboliseren het begin van een open wereldhandel die economische groei, werkgelegenheid en welvaart heeft gebracht. En daarbij willen wij als amfori bedrijven graag volop ondersteunen. Want in duurzaam ondernemen kruipt veel tijd. Dit kan niet meer, zoals vroeger vaak gebeurde, als extra taakje toegewezen worden aan een bepaalde medewerker. De duurzame strategie van een bedrijf moet echt van het topmanagement komen, en van daaruit doorsijpelen naar de volledige organisatie. Ik geloof dat wij als amfori, met onze diensten en producten, bedrijven hierbij kunnen helpen. Samen staan we sterker. Ik ben er tegelijk van overtuigd dat bedrijven die duurzaam ondernemen bovenaan hun prioriteitenlijst staan hebben een groot voordeel hebben tegenover andere bedrijven. Dit helpt hen onder andere om talenten aan te trekken, want veel mensen zoeken tegenwoordig zingeving en purpose in hun job. En met de juiste mensen aan boord, kan een organisatie duurzaam verder groeien’, besluit Linda Kromjong.