back to overview

Stefan Costeur

‘Open Innovation geeft ons toegang tot vernieuwende ideeën en oplossingen’

In een snel veranderend mobiliteitslandschap is NMBS voortdurend op zoek naar manieren om te vernieuwen. Een van de onderdelen van het in 2019 ingevoerde innovatieprogramma is Open Innovation. Hierbij werkt NMBS samen met start-ups, scale-ups of universiteiten om een specifieke challenge op te lossen. ‘Deze aanpak geeft ons toegang tot vernieuwende ideeën en skills die we wellicht niet zouden kunnen ontwikkelen met alleen maar onze eigen competenties’, vertelt Stefan Costeur, Head of Digital and Innovation bij NMBS.

Ambitieus innovatieprogramma

Het mobiliteitslandschap verandert razendsnel. Regelmatig komen er nieuwe technologieën en spelers op de markt, wat een impact heeft op het gedrag en de verwachtingen van de klanten. Zij zijn op zoek naar flexibiliteit en multimodale oplossingen, en willen voortdurend geïnformeerd worden. Om aan deze verwachtingen te voldoen, ging NMBS in 2019 van start met een ambitieus innovatieprogramma met een tweeledig doel. ‘Enerzijds wil het innovatieteam problemen van de klanten zo goed mogelijk oplossen door middel van proof of concepts – kleine testprojecten om te evalueren of een product haalbaar is en hoeveel vraag ernaar is. Daarnaast is het de bedoeling om de innovatiecultuur intern te verspreiden en op die manier NMBS klaar te stomen voor de toekomst’, licht Stefan Costeur toe.

Vernieuwende ideeën en skills

Een belangrijk onderdeel van het innovatieprogramma van NMBS is Open Innovation. Hierbij wil NMBS samenwerken met start-ups, scale-ups of universiteiten om een specifieke challenge op te lossen. ‘Hierdoor krijgen wij als NMBS toegang tot vernieuwende ideeën en skills die we wellicht niet hadden kunnen ontwikkelen met onze interne competenties alleen. Met innovatieve oplossingen kunnen we onze klanten een betere dienstverlening bieden, wat hun tevredenheid verhoogt’, weet Stefan Costeur.

Challenge: beter beveiligde fietsparkings

Onlangs werd het eerste Open Innovation event georganiseerd, waarbij NMBS op zoek ging naar een proof of concept voor beter beveiligde, flexibele fietsparkings. ‘Vandaag hebben we er twinigtal, en dat aantal moet groeien naar honderd tegen 2030. Er is een evolutie naar duurdere en grotere fietsen, en mensen willen op een eenvoudige en flexibele manier kunnen betalen voor de fietsparking waarvan ze gebruik maken. Velen willen wel meer met de fiets naar het station komen, maar op voorwaarde dat ze hun voertuig kunnen achterlaten in een goed uitgeruste fietsparking. Het is aan ons als NMBS om daarvoor te zorgen, met het oog op het gemak en de tevredenheid van de klant’, vertelt Stefan Costeur.

Open oproep voor out-of-the-box oplossing

Om een dergelijk project op te starten, moet een openbaar bedrijf als NMBS doorgaans een lastenboek opstellen. Stefan Costeur: ‘Het moeilijke is dat we niet altijd weten wat de oplossing moet zijn, en we dus ook de eisen niet exact kunnen formuleren. We hebben met andere woorden wel een doel voor ogen, maar niet de juiste weg ernaartoe. Een goed lastenboek opstellen is hierdoor niet eenvoudig. Met een Open Innovation call stelt dit probleem zich niet langer. Want hiermee gaan wij naar de markt met een concreet probleem – in dit geval: veilige en flexibele fietsparkings – en doen we een oproep naar bedrijven om met een oplossing te komen. Het is een open oproep, wat betekent dat wij niet opleggen welke technologie er moet gebruikt worden of waaruit de oplossing moet bestaan. Zo willen we bedrijven aanmoedigen om met out-of-the-box voorstellen te komen.’ Voor haar Open Innovation calls werkt NMBS samen met EY, die de oproep verspreidt bij de vele start-ups en scale-ups uit hun netwerk.

Verrijkende kruisbestuiving

De vraag van NMBS werd opgesplitst in drie subchallenges: identificatie, toegangscontrole en betaling. Bedrijven die een oplossing kunnen bieden voor één of meerdere van deze deelaspecten, mochten zich kandidaat stellen. ‘De oproep was een succes: we kregen zo’n honderd kandidaturen binnen. Na een grondige analyse en selectie kwamen we tot een shortlist van twaalf bedrijven, waaruit we uiteindelijk drie partners kozen. Het is nu de bedoeling dat zij samen rond de tafel gaan zitten en één oplossing uitwerken. Door hun specifieke skills en sterktes leidt dit tot een interessante kruisbestuiving, wat de finale oplossing nog beter kan maken’, aldus Stefan Costeur.

Sneller werken met gevalideerd proof of concept

Momenteel is de experimenteer- en testfase volop aan de gang. ‘Het voordeel van deze aanpak is dat mogelijke oplossingen eerst uitvoerig getest kunnen worden tot we een gevalideerd proof of concept hebben. Dit zal ons in staat stellen om een gedetailleerd lastenboek op te stellen en hiermee verschillende partners te benaderen om de oplossing concreet uit te werken. Doordat alles zo goed getest wordt op voorhand, zal de rolloutfase een pak sneller en efficiënter verlopen. Aangezien wij als NMBS te maken krijgen met steeds complexere uitdagingen, is dit voor ons een zeer waardevolle aanpak. We hebben de ambitie om op dezelfde manier te werk te gaan voor andere challenges waarvan we niet weten hoe we ze precies kunnen oplossen. Het zal onze dienstverlening en de tevredenheid van onze klanten alleen maar ten goede komen’, besluit Stefan Costeur.